дайвінг та снорклінг в Єгипті – поради туристам.

0

Чим приваблює Єгипет більшість туристів? Звісно Червоним морем і його незліченними жителями. Сюди їдуть із всіх куточків планети, щоб побачити  красу підводного світу коралових рифів. Хтось полюбляє плавати із маскою і ця активність по іншому називається ще – снорклінг, а хтось пірнає під воду із аквалангом – дайвінг.

Звісно, що як і в будь-якому спорті, в снорклінгу і дайвінгу є свої особливості, тому в цій статті я спробую вам розписати основні правила та особливості екіпіровки як для снорклінгу, так і для дайвінгу, та звісно описати найкрасивіші морські місця Єгипту іне лише, на які обов’язково варто побачити.

Розглянемо основні правила поведінки як при снорклінгу, так і при дайвінгу:

 І перше правило – нічого і нікого не чіпати, нікого не годувати, Не торкатися до крихких коралів.

Друге правило – бути впевненим і спокійним, вільно дихати, не здійснювати різких рухів, уважно ставитися до деталей і рекомендацій інструкторів.

На курорті слід вибирати дайв-центр з хорошою репутацією. Як правило, перевірені і надійні центри працюють при 4-5-зіркових готелях. Ціни в них можуть бути не найнижчими, але особиста безпека важливіше.

Також обов’язково уточнюйте вартість занурення і всі доплати «на берегу», тому що дайвінг-центри іноді влаштовують своїм клієнтам сюрпризи у вигляді доплат. Наприклад, при покупці одноденного дайвінгу на яхті, обід і кожну склянку води можуть попросити оплатити додатково або фотографувати вас під водою, а потім вимагати оплату всіх фото.

Окрім цього для дайвінгу потрібний спеціальний страховий поліс, категорії В, який включає підводні екстремальні види спорту, тому що, у випадку проблем при зануренні, простий страховий поліс не покриє медичні затрати.

І звісно потрібно пам’ятати, що якщо ви маєте якість хронічні хвороби, то при придбанні занурення, вам обов’язково потрібно розказати про них інструктору, тому що протипоказань для дайвінгу досить багато. Занурення під воду з аквалангом навіть на 6-8 метрів не завжди безпечно для людей з хронічними захворюваннями, із захворюваннями серцево-судинної системи і при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

З обладнанням, правилами ми розібралися, а тепер розглянемо найприємніше, а де саме ниряти, і де найкрасивіші місця для занурення:

Почнемо з найрозповсюдженішого курорту – Шарм ель Шейх. Прибережна зона цього курорту є одним з кращих місць для дайвінгу. Її особливість – в тому, що приголомшливо красиві місця для пірнання знаходяться зовсім близько від берега.

Між бухтою Наама Бей і Шарм-ель-Шейхом тягнеться дивовижне для пірнання узбережжі з кораловими стінами і садами. Якщо оселитися в одному з готелів на цій ділянці, можна пірнати в своє задоволення прямо біля готелю. Ближче до Шарму знаходиться мис Рас-Умм-Сіддім. Тут розташовані дивовижні рифи Рас Каті, Замок, Рас Умм Сіддім, Фіаско і Парадиз. Ці місця дуже люблять підводні фотографи, тому що рифи тут особливо гарні. Рас Умм Сід – це стрімка коралова стіна, суцільно покрита горгоніями. Тут зустрічаються такі вражаючі риби, як тунець, манта і морський диявол, носяться зграйки скелець, водяться зелені черепахи і акули. Особливо багато черепах в черепаховій бухті.  Трохи далі знаходиться знаменита Вежа, де стрімка коралова скеля йде на глибину 60 метрів. З нею сусідить Рожева Стіна, рифи Содфа і Амфорас із залишками турецького галеона.

Наступні чудові дайвінгові місця розташовані вже на території заповідника Рас-Мухаммед. Це рифи Алея Окунів, Сад вугрів (ідеально для новачків), Анемонове Місто (місце тільки для досвідчених дайверів через сильну течію!), Акулячий риф і Іоланда. По інший бік мису знаходяться цікаві місця для занурень Альтернатива, Причал і Сигнальний Камінь. Там же лежать два затонулі кораблі.

Що стосується Хургади, то поблизу цього курорту є відмінне місце для занурення, яке розташоване з боку східної стіни маленького острова Гифтун, де можна зустріти чудові коралові стіни, величезні морські віяла й чорні корали з тисячами коралових рибок і сімействами глибоководних риб. Уздовж усього узбережжя в районі Хургади тягнеться бар’єрний риф. Однак у багатьох місцях він був зруйнований при будівництві готелів і пляжів, тому якщо вам не пощастить, то доведеться плавати до сусідніх готелям або виїжджати на катері на коралові острови. Хургада – це оптимальне місце для того, щоб вчитися дайвінгу. Дайвінг-центрів в Хургаді більше сотні. При умінні торгуватися, можна знайти дуже недорогі курси. Ціни – 35-50 дол. в день (включаючи обід).

Наступне місце про яке я вам хочу розказати – це Дахаб. Дахаб – це рай для дайверів і скалолазів. Саме у Дахабі знаходиться відомий на весь світ дайв-сайт Blue Hole, глибина якого складає 130 метрів. Це один з найбільш загадкових і красивих рифів Червоного моря, який вважається одним з кращих дайв-сайтів світового класу. У Кораловий рифах мешкають понад тисячі різновидів риб, краби, креветки, омарі, також  можна спостерігати за великими морськими черепахами, дельфінами, сиренами і безпечною китовою акулою. І саме тут можна побачити найбільших риб наполеонів, вага яких може досягати 110 кг.

Другий за популярністю дайв-сайт Дахабу – це Каньйон, дістатися сюди можна за 10-15 хвилин їзди від центру міста. Каньйон являє собою розлом в кораловому рифі, виглядає як довгий і вузький тунель. Кораловий сад, що відкривається погляду, здатний захопити найвибагливішого дайвера. Тут є на що подивитися: красиві рибки, крилатки, гігантські мурени. Відмінне місце для підводної фотографії.

Ще один цікавий дайв-сайт «Кейвз і Розум Сід», розташований в 15 км на південь від Дахаба. Це невеликі печери-гроти з глибиною до 40 метрів. Пірнати тут можна практично в будь-яку погоду, популярні і нічні занурення. Фауна представлена черепахами, муренами, крилатками і скатами. Іноді можна зустріти дельфінів.

І останній курорт, про який я хочу згадати – Марса-Алам. Скажу чесно, Марса Алам це моє улюбленіше місце в Єгипті, саме тут мене закохали у дайвінг, і як на мене, саме тут – найкрасивіше море і саме тут можна зустріти морську корову, яку ще називають дюгонню.

Практично у всіх готелях знаходяться першокласні дайв-центри, в яких ви можете без проблем взяти одне занурення або отримати сертифікат дайвера. Ціни тут вище чим в дайв-центрах Шарм ель Шейха чи Хургади, але і якість обладнання краще.

Що порекомендувати із дай-сайтів, мабуть, перш за все – Ельфінстоун, який знаходиться неподалік від бухти Марса Абу Дахаб і вважається одним з кращих місць для занять «стіновим» дайвінгом. Рифи тут схожі на стрімкі стіни з різноманітністю флори і фауни. Занурюючись у Ельфінстоун, дайвери зустрічають скатів, дельфінів, зграї риб-клоунів і риб-наполеонів.

Острів Забаргад розташований у відкритому морі, в 45 км на південь від Марса-ель-Алам. Біля острова часто зупиняються боти для дайв-сафарі. Вражають місцеві незаймана природа і незвичайний ландшафт. У прозорій воді видимість досягає не менше 25 метрів. Вночі на мілководді піднімаються великі риби: акули і барракуди.

Що стосується вартості занурення в Єгипті, то вона варіюється від курорту до курорту і залежить від формату послуги. Одноразове занурення в середньому коштує 45 €, а курси для початківців з орендою спорядження – 245 € і вище.

    Заявка на підбір туру





    Гарячі тури, Екскурсії, Авіаквитки, Групові тури м. Львів, Городоцька, 174, (р-н Мотозаводу), ДЦ "Вулик"

    +38(067)3410874   +38(067)6721318     +38(067)3737447   +38(032)2451971